Wina deserowe

Wino deserowe to odmiennie wino słodkie, stosowane wielokrotnie do ciast oraz deserów. Najistotniejsza spośród reguł harmonii jedzenia oraz wina mówi, iż jedzenie nie winno być słodsze aniżeli wino. Jednak wino musi być co najmniej tak słodkie, jak pokarm. Sama nazwa wychodzi z języka francuskiego, w jakim Vin de dessert znaczy oczywiście wino konsumowane do deseru. Przeważnie charakteryzuje się dużą ilością alkoholu – 14-22% oraz ogromną słodyczą. Jak uzyskuje się słodki smak win deserowych?

Jak występuje wino deserowe?

Jest parę najistotniejszych form produkcji słodkich win. Najdoskonalsze wina występują przez koncentrację cukru w owocach. Są na to cztery znane sposoby. Pierwszym spośród nich jest dopuszczenie, by winogrona zaatakowała tak nazywana szlachetna pleśń z rodzaju Botrytis cinerea, jaka nadaje winom złożoności. Doskonale, jeśli występuje to w czasie maksymalnej dojrzałości gron. W taki sposób występują na przykład popularne przyjemne tokaje, wina z Doliny Loary, Sauternes lub Montbazillac i niemieckie Beerenauslese oraz Trockenbeerenauslese.

Najdoskonalsze wina deserowe, idealne do ciast oraz lodów

Wina deserowe to odmiennie różowe wina słodkie. Występują z czerwonych gron, jednak mechanizm maceracji jest krótszy, więc napój nasyca się tylko delikatną, różową barwą. Ich nazwa wychodzi z języka francuskiego, w jakim Vin de dessert znaczy rzeczywiście – wino spożywane do deseru. Wysoka słodycz jest wykorzystywana w sposób prosty, przy wykorzystaniu bardzo bogatych w cukry gron. Łączą w sobie zalety win białych oraz czerwonych – głębokie oraz świeże wrażenia smakowe i lekką kwaśność oraz rześkość. Doskonałe na uroczystą kolację zakończoną finezyjnym, czekoladowym deserem, szarlotką czy ciastem z bakaliami.